Онлайн търговията преди и след COVID 19

dragoadmin СТАТИИ 0 Comments

Orderadmin изследва логистиката в онлайн търговията преди и след COVID 19

В края на 2019 година, Orderadmin проведе годишно проучване, което имаше за цел да изследва състоянието на куриерските услуги, обслужващи Българската електронна търговия, чрез съпоставка на данните от две анонимно проведени анкети. 

Първата от тях, както подсказва и самото й заглавие “Гласът на българския потребител. Онлайн пазаруване и доставки”, събра интригуващи отговори, коментари и препоръки на стотици онлайн потребители от цяла България.

Втората анкета “Електронна търговия в България. Условия и процес на доставка.” беше отправена към собственици и управители на онлайн магазини развиващи своята дейност на територията на страната.

Малка част от резултатите в доклада:

  • 90% от потребителите ще предпочетат друг онлайн магазин ако условия за доставка, които той предлага (време за доставяне, куриерска фирма, начин на връщане и т.н.), ги устройват повече 

  • 84% от онлайн потребителите искат да имат доставка на същия ден, дори и да струва малко повече, а само 13% от онлайн магазините предлагат такава

  • Две куриерски фирми са доминантите на пазара за доставки от електронна търговия с общ дял от 80%. Възможно ли е от кризата да се роди третия голям играч на пазара?

В основата на всички констатирани изводи в текущия анализ, стоят данните, събрани малко преди началото на пандемията с COVID-19, която несъмнено вече оказва огромно икономическо влияние върху бизнеса в страната. За някои сектори, като онлайн търговията обаче, това влияние може да се окаже ключов фактор за скоростното му развитие. Именно по тази причина, екипът на Orderadmin планира да проведе още едно проучване след края на извънредното положение.  

Сравнението на резултатите “преди” с тези “след” пандемията, ще бъде наистина интригуващо! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *